Thursday, 4 December 2014

Alueella vaikuttavat planetaariset tuulet

Planetaariset tuulet
Etelä-Amerikka sijaitsee päiväntasaajan läheisyydessä. Päiväntasaajan alueella on voimakkaasta auringonsäteilystä (lämmittävä vaikutus) johtuen jatkuva matalapaine, joka aiheuttaa konvektiosateita ympäri vuoden. Koillis- ja kaakkoispasaati tuovat ilmaa päiväntasaajalle. Corolisilmiö kääntää tuulia riippuen ollaanko eteläisellä pallonpuoliskolla (kulkusuuntaan nähden vasemmalle) vai pohjoisella pallonpuoliskolla (kulkusuuntaan nähden oikealle). Päiväntasaajan matalapaine liikkuu auringon zeniittiaseman mukana kravun ja kauriin kääntöpiirien välillä. Kesäkuussa päiväntasaajan matalapaine on pohjoisimmillaan, eli aivan Etelä-Amerikan pohjoisosissa. Syksyllä ja keväällä se on täysin päiväntasaajan kohdalla ja joulukuussa se on taas Etelä-Amerikan keskiosissa. Sen vaikutuksen huomaa parhaiten kasvillisuutta tutkimalla. Amazonin sademetsä kasvaa juuri päiväntasaajan matalan kohdalla. Hepoasteiden korkeapaine vaikuttaa enemmänkin Etelä-Amerikan keski- ja eteläosissa kuivattaen ilmastoa kesällä (siis joulukuussa). Talvisin (eli kesä-heinäkuussa) Etelä-Amerikan eteläosissa vaikuttaa polaaririntama, jonka huomaa erityisesti Tulimaassa kovien tuulien ja sateiden vuoksi.

Rankkasadetta Amazonin sademetsässä
Argantiinassa esiintyy kylmä laskutuuli: Pampero. Argentiinan alueella on ylänköä ja siellä on korkeapaine. Matalammalla alueella on korkeapaine. Ylängöllä on laskevia ilmavirtauksia ja siten kylmää ja raskasta ilmaa. Kun ilma valahtaa alas ylängön reunoilta, laaksoissa tuulet voivat nousta helposti mysrkylukemiin. Ilmiötä esiintyy myös Etelämantereella sekä esimerkiksi Ranskassa. Niillä on siellä vain eri nimet.

Lähteet:

Kuva 1:
http://opinnot.internetix.fi/fi/muikku2materiaalit/lukio/ge/ge1/3_tuulet/01/fi_embedded/planetaariset_tuulet.jpg (luettu 4.12.2014)
Kuva 2:
 http://www.oceanwideimages.com/images/12919/large/amazon-rainforest-50T6460-05.jpg (luettu 4.12.2014)

No comments:

Post a Comment